V preteklem letu, ko smo praznovali petdeseto obletnico ustanovitve naše župnije, smo poromali “h koreninam” uršulinskega reda, saj je župnija s sestrami tesno povezana. Obiskali smo kraje v Italiji: Desenzano, Varallo in Brescio, kjer je živela in delovala njihova ustanoviteljica sv. Angela Merici.

24. junija 2017 pa “nadaljujemo” romanje “h koreninam” naše krščanske vere. Oglej je bil eno od devetih največjih mest rimskega imperija, o čemer še danes pričajo številni lepo ohranjeni ostanki iz te dobe v arheološkem parku. Sredi parka pa se dviga mogočna bazilika sv. Marije Vnebovzete, sv. Mohorja in Fortunata s čudovitimi in edinstvenimi mozaiki iz 4. stol., ki so prava paša za oči in pravo bogastvo starokrščanske simbolike. Bazilika je bila stolnica oglejskega patriarhata, pod katerega jurisdikcijo so med drugim spadale tudi škofije na današnjem slovenskem ozemlju. Torej je Oglej tudi za naš narod, vero in kulturo zelo pomemben. Poleg bazilike stoji krstilnica, pravi arhitekturni biser, v kateri se lahko romar duhovno poglobi “h koreninam” svoje vere, k zakramentu sv. krsta.
Gradež, ki je danes obmorsko turistično mestece z obsežnimi plažami, leži v istoimenski laguni in je bil že v rimski dobi zelo povezan z Oglejem. Nekaj časa je bil v njem tudi sedež oglejskega patriarhata. Iz Ogleja v Gradež so že stari Rimljani zgradili zanimivo cesto, ki je bila speljana po morskem nasipu. Tudi po današnji cesti, ki prav tako razmejuje laguno na vzhodno in zahodno, lahko uživamo ob sicer krajši, a zanimivi vožnji. Mestece krasi, poleg drugih spomenikov, tudi bazilika sv. Evfemije.

Sredi slikovite pokrajine gradeške lagune nas ladjica iz gradeškega pristanišča pripelje do majhnega otočka Barbana z Marijino romarsko cerkvijo, h kateri so se že davno radi zatekali tako Italijani in Furlani kot tudi Slovenci, Hrvati in Avstrijci … Vsekakor pa je bila že davno Marija priprošnjica tudi za mornarje, ki so odhajali na dolge poti iz bližnjega Gradeža, ki je bil v zgodovini tudi pomembno pristanišče za Oglej. Še danes je priljubljen romarski kraj, ki nudi duhovno poglobitev, mir, v velikem parku pa tudi možnost za počitek, igro in okrepčilo.
Na romanju bo poskrbljeno za duhovno in strokovno vodstvo, za udobno vožnjo, kosilo, prosti čas, posebej pa bo poskrbljeno tudi za otroke (posebna skupina za razlago, primerno slikovno gradivo, prosti čas, tudi čas za igro).

Barbara T.